Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse aluminiumindustrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse aluminiumindustrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Aluminiumproductie in Nederland
Dit rapport beschrijft de huidige situatie van de aluminiumproductie in Nederland en de opties en voorwaarden voor decarbonisatie. In Nederland kunnen we drie hoofdtypen van activiteiten in de aluminiumproductie onderscheiden. De primaire aluminiumproductie uit aluminiumoxide in Nederland vindt plaats in Aldel, in de Nederlandse stad Delfzijl. De grootste secundaire aluminiumproducenten, die voornamelijk schroot gebruiken, zijn E-MAX in Kerkrade en Zalco in Vlissingen. Aluchemie in Rotterdam en Century in Vlissingen zijn de producenten van voorgebakken koolstofanodes voor het primaire aluminiumelektrolyseproces.
Opties voor decarbonisatie
Het decarboniseren van de aluminiumindustrie kan vanuit verschillende invalshoeken worden aangepakt, variërend van opties die gericht zijn op het verbeteren van de energie-efficiëntie (EE) van de huidige technologieën tot opties waarbij nieuwe innovatieve concepten worden geïntroduceerd. Opties voor het decarboniseren van de locatie bestaan uit koolstofneutrale brandstoffen, zoals groen gas of waterstof in de smelt- en anodebakovens. Elektrische ovens worden ook overwogen, maar zouden verder moeten worden ontwikkeld. Op deze locaties zijn de niet als brandstof gebruikte CO2-emissies bij het bakken van anoden, het verbruik van anoden en het smelten van verontreinigd schroot belangrijke bronnen van directe emissies, die niet zo gemakkelijk te vermijden zijn. Momenteel worden nieuwe procédés ontwikkeld waarbij inerte anoden worden gebruikt in plaats van anoden met koolstof. Bij Aldel zou dit de procesemissies van zowel CO2 als PFK’s kunnen vermijden.
Het in kaart brengen van de opties voor decarbonisatie is een continu proces. Het MIDDEN-project zal de opties in de toekomst actualiseren en verder uitwerken, in nauwe samenwerking met de industrie.
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Stappen naar de elektrificatie van de industrie
Key insight: volgorde elektrificatie

Invloed Fit for 55 op behoefte aan hernieuwbare waterstof in Nederland in 2030
Nationale doelen RFNBO voor industrie en vervoer

Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse raffinagesector
Rapportage MIDDEN-project