Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse actieve kool-industrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse actieve kool-industrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Dit rapport beschrijft de huidige situatie voor de productie van actieve kool in Nederland en de opties en randvoorwaarden voor het koolstofvrij maken ervan. De productie van actieve kool vindt plaats in de fabriek van Cabot Norit Nederland B.V. in Klazienaveen. Het productieproces in de Cabot Norit-installatie is gebaseerd op fysische activering met stoom. De installatie regenereert gebruikte actieve kool door middel van een thermisch activeringsproces.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Kenmerken van actieve kool
Actieve kool is een materiaal dat is gemaakt van elementaire koolstof en wordt gekenmerkt door zijn zeer poreuze structuur met holten tussen de lagen of vellen koolstof. Actieve kool wordt gebruikt om verontreinigingen uit vloeistoffen en gassen te verwijderen door deze via een adsorptieproces in de poriën op te sluiten. Actieve kool wordt voornamelijk vervaardigd in de vorm van poeder en granulaat en wordt toegepast in vele sectoren, zoals de kunstmest-, farmaceutische, cosmetica-, petroleum- en auto-industrie.
Decarbonisatieopties omvatten materiaalsubstitutie, energie-efficiëntie en CO2-afvang
De belangrijkste opties die zijn geanalyseerd voor het decarboniseren