Making city: energiepositief op z’n Gronings
3 jaar ervaringen voor ontwikkeling van Positief Energie District (PED)
Sinds eind 2018 doet Groningen mee aan het Europese Lighthouse project MAKING-CITY. Ze fungeren als een lighthouse city; een voorbeeldstad in Europa waar talloze innovaties in de praktijk getest worden. In dit enerverende en uitdagende traject zetten de Gemeente Groningen, TNO, New Energy Coalition, Nijestee, Waarborg Mediacentrale, Hanzehogeschool, RuG, Grunneger Power, CGI Nederland, Sustainable Buildings en WarmteStad alles op alles om twee geselecteerde wijken ‘energiepositief’ te maken.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)MAKING-CITY Groningen bestaat uit diverse initiatieven verdeeld over twee gebieden. In Zuid wordt vooral gewerkt met grote gebouwen waar het energiegebruik zeer hoog is, zoals de Mediacentrale. Toch is het dankzij uitdagende oplossingen gelukt een groot deel van het energiegebruik te besparen. Het aangrenzende sportcentrum is een zeer innovatief gebouw en energiepositief vanaf de start. Om de gebouwen energiepositief te maken, is er extra energie nodig. Hiervoor wordt op een slimme manier gekeken naar de combinatie met de infrastructuur. Zo wordt in het voorjaar een zonnevoetpad geplaatst, komt er zon op water in combinatie met een plus op ecologie en wordt er gewerkt aan een zonnefietspad en zonneoverkapping van een parkeerterrein. Samen moeten deze gebouwen, de installaties en de acties in de openbare ruimte per jaar meer energie opwekken dan gebruiken.
In het noorden van de stad, Paddepoel en Zernike, gaat het om onder andere vier demohuizen, twee jongerenflats uit de jaren 1970, en het Energy Academy Europe gebouw.
Diverse technieken om van het aardgas af te komen worden getest. Duurzame opwek wordt op een innovatieve manier toegepast via bijvoorbeeld verticale zonnepanelen aan een gevel of tweezijdige panelen, zodat er meer uit de lokale omgeving gehaald wordt, zonder deze omgeving extra te belasten. Hier zie je wat er nodig is om mensen, huizen, gebouwen en wijken te transformeren.
Kleine stapjes
In dit rapport komen verschillende stakeholders in het project aan het woord. Zo vertelt Anne Venema (programma energietransitie
Gebruik warmte datacenter
WarmteStad is het energiebedrijf van Groningen en een belangrijke partner in de energietransitie. Joep de Boer (accountmanager en business developer bij WarmteStad) vertelt dat de zoektocht naar fossielvrije bronnen resulteerde in goede afspraken met twee buren op het Zerniketerrein. “De warmte die vrijkomt bij het koelen van de computers wordt nu aan de buitenlucht afgegeven. Als WarmteStad kunnen we die warmte goed gebruiken voor ons warmtenet. De warmte van de twee datacenters hier op het Zerniketerrein gaat via een buisleiding naar onze nieuwe centrale en daar wordt het water, dat een temperatuur heeft van 25 °C, straks verder opgewarmd met behulp van grote industriële warmtepompen die draaien op groene stroom. Veel van onze afnemers in dit gebied hebben namelijk warmte van 70 °C nodig, die moeten we wel kunnen leveren. En als we meer heet water produceren dan dat we nodig hebben, slaan we dat op in de buffervaten die daar al klaar staan. Die warmte gebruiken we voor de momenten dat er veel vraag is, zoals ’s ochtends vroeg als iedereen opstaat, gaat douchen en de verwarming aanzet.”
Over MAKING CITY
MAKING-CITY is een groot Europees project, gesubsidieerd door de EU, dat de mogelijkheden onderzoekt van Positive Energy Districts (PED’s), stukjes stad, die meer energie genereren dan ze verbruiken. Groningen is aangewezen als een van de twee zogeheten ‘lighthouse’ steden die hierin een voortrekkersrol gaan spelen (de andere is Oulu in Finland). Het is de bedoeling dat de bevindingen die in deze twee steden worden gedaan, worden gerepliceerd in zes andere ‘follower’ steden in Europa (Léon, Bassano del Grappa, Trencin, Lublin, Kadiköy en Vidin). Positieve Energiedistricten in steden om CO₂-uitstoot te reduceren
Gerelateerde onderwerpen
- Regionale en lokale energietransitie
- Participatie
- Aardgas, kolen en olie
- Zonne-energie
- Gebouwde omgeving