Inzet inwonerparticipatie bij ontwikkeling zon- en windparken
Periodiek overzicht inwonerparticipatie 2023
In 2019 is in het klimaatakkoord vastgelegd dat inwonerparticipatie moet worden toegepast bij de ontwikkeling van duurzame energie. Het Periodiek Overzicht Inwonerparticipatie geeft inzicht in wat er volgens gemeenten gebeurt op het gebied van inwonerparticipatie tijdens de verschillende fasen van de ontwikkeling van zon- of windparken. Ook worden de behoeften van gemeenten geïnventariseerd, om de inwonerparticipatie zo goed mogelijk te kunnen organiseren.
Downloads
Periodiek Overzicht 2023 (PDF) Achtergrondrapport (PDF)Inzet inwonerparticipatie
Inwonerparticipatie lijkt steeds meer te worden verankerd in beleid bij gemeenten. Vorig jaar had 58% van de bevraagde gemeenten beleid voor procesparticipatie (zie ook het periodiek overzicht inwonerparticipatie 2022). In de steekproef van dit jaar was dat 77%. Periodiek overzicht inwonerparticipatie
Om tot wind- en zonneparken te komen doorlopen gemeenten verschillende fasen: van het regionaal vaststellen van zoekgebieden tot en met lokale projectontwikkeling. Het verschilt per fase of er inwonerparticipatie is ingezet. Gemeenten die gewerkt hebben aan het vaststellen van zoekgebieden, hebben in 75% van de gevallen inwonerparticipatie toegepast.
Bij windparkontwikkeling wordt net als vorig jaar het vaakst inwonerparticipatie ingezet (in ongeveer 80% van de gevallen). Dit jaar werd er ook veel geparticipeerd bij gemeentelijke beleidsontwikkeling (80%).
Toegepaste inwonerparticipatie bij zon- en windparken
Als we kijken naar de verschillende participatieniveaus, dan worden raadplegen en inspreken vaker toegepast dan meebeslissen of coproduceren/samenwerken. De inbreng van inwoners wordt meestal gedeeltelijk meegenomen in de besluiten.
De meeste weerstand vanuit bewoners wordt door gemeenten ervaren bij het vaststellen van locaties voor wind- of zonneparken en tijdens de projectontwikkeling van windparken. 70% van de gemeenten hebben de ervaring dat inwonerparticipatie de kwaliteit van plannen verbetert. 64% van de gemeenten menen dat de participatie niet altijd de weerstand wegneemt.
De inbreng van bewoners heeft volgens gemeenten vooral geleid tot extra eisen voor ruimtelijke kwaliteit zoals ruimte voor groen om het zicht op het wind- of zonnepark
Behoeften van gemeenten om inwonerparticipatie te organiseren
De capaciteit om inwonerparticipatie te organiseren bij gemeenten lijkt wat toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar een tekort aan capaciteit wordt nog steeds ervaren als een knelpunt. Ook het bereiken van het stille midden wordt nog steeds als lastig ervaren. Het betrekken van lokale initiatieven en energiecoöperaties gaat volgens de meeste gemeenten goed. De resultaten van dit onderzoek worden benut door EZK, NP RES, VNG, IPO en BZK om beleid en andere ondersteunende middelen te ontwikkelen voor o.a. gemeenten.
Werk je bij een gemeente aan duurzame energie
Meer weten over burgerparticipatie?
Luister dan de aflevering ‘Burgerparticipatie uitgelegd’ van de podcastserie ‘De energietransitie