Implementatie van energiedelen
Energy sharing: a new activity for active customers and energy communities
In 2018/2019 werd in de Europese Electricity Market Directive voor het eerst gesproken over energiedelen. Verschillende landen in de EU gingen ermee aan de slag, wat resulteerde in zeer divers beleid. In 2024 werd in de hervorming van de Electricity Market Design de bedoeling van energiedelen verder verduidelijkt met een nieuwe definitie en beschrijving van energiedelen. Wat zijn de effecten van deze aanvullingen en welke modellen zijn er voor de implementatie ervan als nieuwe activiteit? En hoe kan dit worden vormgegeven voor de Nederlandse markt?
Downloads
Energy sharing (PDF)
Meer over energiedelen
Lees ook het rapport Energiedelen, wat is het? waarin het concept van energiedelen wordt toegelicht (mei 2023).
Energiedelen, wat is het?
Luister de podcastaflevering Energiedelen uitgelegd (april 2024) voor toelichting over energiedelen.
Aanpassingen Electricity Market Design
In de het hervormde Electricity Market Design zijn twee belangrijke artikelen toegevoegd over energiedelen:
- definitie van energiedeling
- voorwaarden en het operationele kader voor de implementatie ervan.
Daarnaast zijn verschillende artikelen herzien, waarmee onder andere de vrije leverancierkeuze is geregeld. Dit zorgt ervoor dat energiedeling is toegestaan, ongeacht bestaande overeenkomsten tussen aangesloten klanten en andere leveranciers.
Energiedelen heeft een prominente rol gekregen in de Elektriciteitsrichtlijn van de Europese Unie. Lidstaten moeten er expliciet voor zorgen dat energiedelen toegankelijk is voor kwetsbare en energiearme huishoudens
Registratiemodellen energiedelen
Het delen van energie is een administratief proces. Er zijn vier verschillende modellen om de gedeelde administratie te registreren:
1. Cashback-model
De registratie van gedeelde energie kan losstaan van de geleverde energie aan de aansluiting; er is een aparte verrekeningsprocedure. De aangesloten klant ontvangt alle geleverde energie van een leverancier en ontvangt aan het einde van de maand een aparte vergoeding (cashback) voor de gedeelde energie. Dit heeft echter geen invloed op de energierekening.
2. Aangepast energierekening-model
Het resultaat van de gedeelde energie kan worden geïntegreerd in de energierekening als onderdeel van de leveringsafrekening. Hoewel het proces losstaat van de levering, ontvangt de deelnemer één energierekening met zowel de geleverde als de gedeelde energie.
3. Deelleveringsmodel
In dit model is energiedelen een subcategorie van levering. Deze vorm van delen vereist een multi-leverings-/dienstverleningsmodel, waarmee de aangesloten klant meerdere leveranciers of dienstverleners op één aansluiting kan contracteren. Dit wordt ook wel het allocatiemodel genoemd.
4. Achter de meter-model
Tot slot kan energiedelen worden geregistreerd bij de aansluiting van de verbruikende klant. In dit geval wordt de gedeelde energie behandeld alsof deze achter de meter van de klant is geproduceerd en gecategoriseerd als eigen verbruik.
In het rapport worden andere belangrijke elementen van het proces rond energiedelen beschreven, waaronder wat er gedeeld kan worden (de verdeelsleutel) en hoe de kosten en baten van het delen worden verdeeld. Dit zijn cruciale overwegingen waarmee elke lidstaat rekening moet houden tijdens de implementatiefase.
Energiedelen in Nederland
Energiedelen in Nederland is opgenomen in de Energiewet. Vanaf 2026 staat de nieuwe Energiewet energiedelen toe voor energiegemeenschappen, zolang alle deelnemende aansluitingen een overeenkomst met dezelfde leverancier hebben. Dit kan nog steeds een belemmering vormen voor individuele huishoudens om deel te nemen aan energiedelen. De volgende stap is om alle aangesloten klanten energie te laten delen, ongeacht de overeenkomst die ze met hun energieleverancier hebben.
In Nederland wordt nu gewerkt aan een model waarin aangeslotenen onafhankelijk van bij welke energieleverancier zij een afspraak hebben, met elkaar kunnen delen. Er wordt aangestuurd op een model waarin energiedelen onderdeel is van de levering (sub-leveringsmodel). De overeenkomst tussen energiegever en energieafnemer kan worden gezien als een vorm van een relatief eenvoudige stroomafnameovereenkomst tussen aangesloten klanten of een groep aangesloten klanten. Het voordeel van dit model is dat deelnemende partijen daadwerkelijk energie met elkaar uitwisselen.
Gerelateerde onderwerpen
- Energiebeleid en klimaatbeleid
- Regionale en lokale energietransitie
- Participatie
- Elektriciteit
- Gebouwde omgeving
Definities
Gerelateerde publicaties

Woningverduurzaming op eigen initiatief: de ervaringen en behoeftes van huiseigenaren
Van maatwerk naar meer standaardisatie

Van meer begrip, naar meer geïnstalleerde warmtepompen
Perspectief van monteurs op innovaties voor de installatie van warmtepompen

Niet alle huishoudens even kwetsbaar voor stijgende energieprijzen
Unequal household vulnerability to high energy prices and the elusive quest for targeted policy support: Evidence from the Netherlands