Van een centraal gestuurd systeem, gebaseerd op fossiele brandstoffen met een gescheiden infrastructuur voor elektriciteit, gas en transportbrandstoffen, gaan we naar een duurzaam, geïntegreerd energiesysteem . Een Energy Hub is een lokaal knooppunt in een geïntegreerd energiesysteem, waar het aanbod van een of meer energiedragers efficiënt wordt afgestemd op de vraag naar energie. Hiervoor worden een of meerdere stappen genomen op het gebied van conversie, opslag en slimme apparatuur. Die slimme technologie is van belang om de benodigde flexibiliteit in het energiesysteem te brengen.
Flexibiliteit van het energiesysteem
Soorten energy hubs
Er zijn verschillende vormen van energy-hubs denkbaar. In dit whitepaper worden benoemd:
- Offshore energy hub
- Industriële energy hub
- Energy Hub op snijvlak platteland / gebouwde omgeving
- Mobiliteit Energy Hub
Deze verschillende vormen van energy hubs zorgen voor verbondenheid met andere systeemknooppunten en kunnen elkaar versterken. Bovendien zijn er synergievoordelen te behalen vanuit technisch, infrastructureel, ruimtelijk, economisch en gebruikersperspectief.
Energy Hubs hebben ook een belangrijke maatschappelijke en economische betekenis, omdat ze bijvoorbeeld voorzien in laadstations voor auto’s en vrachtwagens. De locatie van de energy hubs is dan ook een belangrijk aandachtspunt.

Integratie energiesysteem
Een ander belangrijk punt van aandacht voor de energy hubs is integraliteit. Er moet over de grenzen van de eigen domeinen heen worden gekeken en worden samengewerkt om alle partijen aan elkaar te verbinden en zo te komen tot één geïntegreerd en werkend systeem. Ook wet- en regelgeving moeten hierop aansluiten.
Dit is onderdeel van de kennisbank systeemintegratie van de Topsector Energie.