Advies uitfasering houtige biogrondstoffen voor warmtetoepassingen
Indien al ruim vóór 2030 gestopt wordt met het toekennen van nieuwe subsidies voor houtige biogrondstoffen voor warmtenetten, is het naar de huidige inzichten niet aannemelijk dat alternatieve warmtebronnen – zoals geothermie, industriële restwarmte en aquathermie – snel genoeg kunnen worden opgeschaald om de wegvallende biogrondstoffen te compenseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)
De verduurzamingsambitie voor warmtenetten uit het Klimaatakkoord moet dan vermoedelijk worden losgelaten. Tevens kan de keuze om houtige biogrondstoffen snel uit te faseren als warmtebron negatief doorwerken op de verduurzamingsstrategie voor de gebouwde omgeving voor de lange termijn.
Dit concludeert het PBL in het Advies uitfasering houtige biogrondstoffen voor warmtetoepassingen. Het advies is geschreven op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat de ambitie heeft om op termijn de inzet van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte af te bouwen. Daarbij is, mede op verzoek van de Tweede Kamer, door het Ministerie advies gevraagd over een eindjaar voor het toekennen van nieuwe subsidies.
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerde publicaties

Energiearmoedebeleid bij gemeenten: meer grip, onzekerheid blijft
Update november 2023 – halfjaarlijkse monitoring aanpak energiearmoede

Doelen reductie hernieuwbare energie in zicht, doelen finaal energiegebruik niet
Deel 2 Klimaat- en energieverkenning (KEV) 2023: hernieuwbare energie en energieverbruik

Feitelijke data voor verduurzaming bedrijventerreinen
Eerste versie Landelijke Monitor Verduurzaming Bedrijventerreinen