Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse meststoffensector
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse meststoffenindustrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Downloads
Download hier het rapport (PDF)Meststoffenproductie in Nederland
Dit rapport beschrijft de huidige situatie van de meststoffenproductie in Nederland en de mogelijkheden en voorwaarden om deze te decarboniseren
In Nederland zijn de vier belangrijkste meststofproducerende bedrijven Yara Sluiskil B.V., OCI Nitrogen B.V., ICL Fertilisers en Rosier Nederland. Dit rapport is toegespitst op de productie van stikstofhoudende meststoffen bij Yara Sluiskil en OCI Nitrogen, omdat dit de grootste bedrijven zijn wat productievolume en energieverbruik betreft.
Processen omvatten:
-
Productie van ammoniak uit aardgas
-
Productie van ureum uit ammoniak en kooldioxide
-
Productie van salpeterzuur uit ammoniak
Producten van de meststoffenindustrie zijn onder meer:
-
Ammoniak;
-
Salpeterzuur;
-
Ammoniumnitraat (AN);
-
Calciumammoniumnitraat (CAN);
-
Urea;
-
Ureum Ammonium Nitraat (UAN);
-
Samengestelde meststoffen.
Opties voor een koolstofarme economie
De belangrijkste opties om de CO2-uitstoot te verminderen zijn het gebruik van waterstof met een lagere CO2-voetafdruk (bijv. groene waterstof
Het in kaart brengen van de decarbonisatieopties is een continu proces. Het MIDDEN-project zal de opties in de toekomst actualiseren en verder uitwerken, in nauwe samenwerking met de industrie.