Flexibiliteit in de gebouwde omgeving: wegwijzer voor ondernemers

Auteur(s): Gerwen, R. van (DNV GL) Heer, H. de (DNV GL) Jansen, N. Veen, A. van der
Gerelateerde onderwerpen:
Downloads

Het energiesysteem loopt steeds vaker vast en vol; ook in de gebouwde omgeving. Innovatie helpt om flexibel in te spelen op de nieuwe energievoorziening van duurzame bronnen. Daar kun je ook als ondernemer geld mee verdienen, maar dan moet je wel weten hoe.

Het rapport ‘Flexibiliteit in de gebouwde omgeving: wegwijzer voor ondernemers’ maakt inzichtelijk hoe ondernemers aan de slag kunnen met energieflexibiliteit en op welke manieren het geld kan opleveren. In dit rapport is uiteengezet welke apparaten flexibiliteit kunnen aanbieden, zoals warmtepompen, elektrische voertuigen, zonnepanelen en batterijen, en hoe die flexibiliteit ontsloten kan worden.

Ook wordt uitgelegd hoe het verhandelen van flexibiliteit op de energiemarkten geld kan opleveren. Daarnaast gaat het rapport in op de impliciete waarde van energieflexibiliteit, bijvoorbeeld door het mogelijk maken van een kleinere netaansluiting door het verlagen van piekvermogens. Vervolgens worden de meest kansrijke verdienlijnen benoemd. Zo zit de meeste potentie in het slim laden van elektrische voertuigen en het flexibel aansturen van warmtepompen.

Overige informatie

Author(s) Gerwen, R. van (DNV GL) Heer, H. de (DNV GL) Jansen, N. Veen, A. van der
Published by TKI Urban Energy
Report number N/A
Document type Rapport
Number of pages 30
Full text available