Indicatoren energiearmoede
Achtergrondinformatie
Energiekosten als % van inkomen
Inkomen
Huishoudkenmerken
Woningkenmerken - Type woning
Woningkenmerken - Eigendom woning
Bouwjaar
Laag inkomen: % huishoudens tot 130% WMI
Relatief hoge energiekosten: energiekosten die horen bij de hoogste 50% van NL
Huis met relatief lage energiekwaliteit: huis label G t/m D+
Onderconsumptie energie: energiekosten die horen bij de laagste 25% van NL voor de eigen woningklasse
Onvoldoende kapitaal: spaargeld
< €40.000 óf woningoverwaarde> €80.000.
* Omdat de beschikbare energielabels voor 2019 voor veel huizen nog te incompleet en onbetrouwbaar waren voor een goede analyse, hebben we de energetische woningkwaliteit afgeleid uit een combinatie van informatie over energieverbruik, bouwjaar, woningtype en oppervlakte. We definiëren ‘relatief Lage Energie Kwaliteit’ als een huis waarvoor het mediane energieverbruik in de woningklasse waartoe het huis behoort hoger is dan het mediane energieverbruik van alle woningen in Nederland. Een gevoeligheidsanalyse laat zien dat dit ongeveer overeenkomt met alle huizen met een definitief energielabel D of lager plus de helft van de huizen met een energielabel C.
Infographic op basis van het rapport Feiten over energiearmoede in Nederland – Energy.nl. Klik op de link voor meer informatie, het rapport en het achterliggende databestand.
Infographic op basis van het rapport Feiten over energiearmoede in Nederland – Energy.nl. Op een kaart van Nederland worden vijf indicatoren over energiearmoede weergegeven, namelijk: betaalbaarheid of huiskwaliteit; betaalbaarheid; huiskwaliteit; betaalbaarheid en huiskwaliteit; en verborgen energiearmoede. Per gemeente wordt het percentage huishoudens waar dat type energiearmoede voorkomt weergegeven. Naast de cijfers over energiearmoede worden er per gemeente ook kenmerken van de huishoudens weergegeven, namelijk: Energiekosten als percentage van inkomen; type inkomen; huishoudkenmerken; woningkenmerken type woning; woningkenmerken eigendom woning; woningkenmerken bouwjaar. In het rapport staat een uitgebreide toelichting van de cijfers en conclusies.