Definitie: Curtailment

Wat is curtailment (afschakeling / afregeling)?

Curtailment, ook wel bekend als afschakeling of afregeling, verwijst naar het bewust verminderen of stoppen van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Curtailment wordt toegepast om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk te behouden en overbelasting (congestie) van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen door de inpassing van variabele energiebronnen in het net te reguleren.

In een snel evoluerend energielandschap spelen zonne- en windenergie een cruciale rol in het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het beperken van de CO2-uitstoot. Echter, omdat de productie van deze vormen van hernieuwbare energie grotendeels afhankelijk is van weersomstandigheden, kan het voorkomen dat er tijden zijn waarin er meer energie wordt geproduceerd dan er gevraagd wordt. Dit kan leiden tot problemen, zoals overbelasting van het netwerk en instabiliteit.

Curtailment is een tijdelijke oplossing

Curtailment biedt een tijdelijke oplossing voor dit probleem. Wanneer er sprake is van overproductie, kunnen beheerders van het elektriciteitsnetwerk besluiten om de productie van bepaalde wind- of zonneparken te verminderen of te stoppen. Hierdoor wordt de hoeveelheid geproduceerde energie in lijn gebracht met de vraag. Hoewel dit praktisch is om het netwerk stabiel te houden, heeft het ook nadelen, zoals economische verliezen voor energieproducenten (inclusief particulieren) en potentiële verspilling van hernieuwbare energiebronnen.

Hoe kan curtailment worden voorkomen?

Om curtailment te minimaliseren en de efficiëntie van het energiesysteem te vergroten, worden verschillende strategieën en technologieën onderzocht en toegepast:

  • Flexibele energieopslag: bijvoorbeeld in batterijen kan overtollige energie worden opgeslagen tijdens periodes van overproductie en vrijgegeven wanneer de vraag hoog is.
  • Vraagrespons en flexibiliteit: door vraagsturing kunnen consumenten hun energieverbruik aanpassen aan de beschikbaarheid van hernieuwbare energie.
  • Slimme netwerken (smart grids): Geavanceerde netwerken kunnen vraag en aanbod in realtime monitoren en beheren.
  • Interconnectiviteit van netwerken: het verbinden van verschillende elektriciteitsnetwerken kan helpen om energieoverschotten in het ene gebied over te brengen naar gebieden met hogere vraag.

Lees hier meer over in het thema Flexibiliteit.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates op Energy.nl?

Nieuwsbrief(Vereist)