Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++)
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert, met ondersteuning van ECN/TNO en DNV GL, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over verschillende onderdelen van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++).
Downloads
Download hier het rapport
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft PBL gevraagd advies uit te brengen over de openstelling van de SDE++ in 2020. Het PBL heeft voor de zogenoemde verbredingsopties ondersteuning gevraagd van ECN-part-of-TNO en Navigant.
De SDE+ is sinds 2011 het belangrijkste instrument voor de stimulering van de opwekking van hernieuwbare energie in Nederland. Binnen deze regeling wordt jaarlijks de kostprijs van hernieuwbare energie van diverse technologieën bepaald, binnen de SDE+-regeling aangeduid als het basisbedrag. Daarnaast zijn ook het correctiebedrag en de basisprijs belangrijke componenten van de SDE+-regeling.
In 2020 wordt de bestaande SDE+-regeling verbreed naar de SDE++. Nieuw hierbij is dat naast categorieën voor de productie van hernieuwbare energie ook CO2-reducerende opties anders dan hernieuwbare energie in aanmerking komen voor subsidie. Dit zorgt ervoor dat de regelgeving en de methodiek en dus ook de uitgangspunten voor de SDE+ zodanig worden uitgebreid dat deze ook toepasbaar zijn voor een breder palet aan CO2-reducerende categorieën.
Gerelateerde publicaties

Zonnepanelen op dijken
Verharde dijken goede optie voor plaatsen zonnepanelen

Periodiek overzicht inwonerparticipatie
Energietransitie in de fysieke leefomgeving (wind- en zonneparken en elektriciteitsinfrastructuur)

Zonneparken: ‘In my backyard please’
Naar maatschappelijke acceptatie van in het landschap geïntegreerde PV-parken