Samenwerken in de wijkaanpak: ervaringen met bewonersparticipatie in acht proeftuinen aardgasvrije wijken
Downloads
Download hier het rapport (PDF)
In 2050 moeten volgens de Rijksoverheid alle woningen in ons land aardgasvrij zijn. Die transitie gebeurt de komende jaren wijk voor wijk. De transitie naar aardgasvrij wonen vraagt om technische veranderingen (onder andere in het aanbod van hernieuwbare energie en de infrastructuur), maar leidt ook tot sociale vraagstukken (zoals kostenverdeling en keuzevrijheid). Uitgangspunt van het kabinet is dat aardgasvrij wonen voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn.
Het is belangrijk om in de wijkaanpak aan te sluiten bij de drijfveren van bewoners en barrières weg te nemen, om bewoners zo te stimuleren en faciliteren richting aardgasvrij wonen. Voor een geslaagde energietransitie
In het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) doen 46 gemeenten in proeftuinen aardgasvrije wijken (Rijksoverheid, Deelnemende gemeenten aardgasvrije wijken, 2020) kennis en ervaring op met de vormgeving en opschaling van de wijkaanpak en hoe bewoners te stimuleren en faciliteren richting aardgasvrij wonen.
- In deze samenvatting zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rijtje gezet.
- Lees in het artikel ‘Samen werkt beter: bewonersparticipatie in de wijkaanpak‘ verschillende reacties vanuit de proeftuinen.
- Bekijk hier het complete rapport (PDF).
Gerelateerde publicaties

Effecten energietransitie op de biodiversiteit
Neem risico’s biodiversiteit mee in besluitvorming energietransitie

Stand van zaken energiearmoede: wetenschap en beleid
Wat zegt de wetenschap en in hoeverre komt dit overeen met beleid?

Gezondheidskosten en energiearmoede
Heeft energiearmoede nadelige effecten voor de gezondheid?