Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse keramische industrie
Rapportage MIDDEN-project
Dit rapport over decarbonisatieopties voor de Nederlandse keramische industrie maakt deel uit van het MIDDEN-project (Manufacturing Industry Decarbonisation Data Exchange Network), een samenwerking tussen PBL en TNO. Het project heeft tot doel om de industrie, beleidsmakers, analisten en de energiesector te ondersteunen bij hun gezamenlijke inspanningen om verregaande decarbonisatie te realiseren.
Keramische producten in de bouw- en industriesector
Deze studie is gericht op de productie van keramische producten die in de bouw of de industrie worden gebruikt, zoals bakstenen, dakpannen, wand- en vloertegels, en vuurvaste producten.
Het fabricageproces maakt gebruik van elektriciteit en warmte, die respectievelijk door het elektriciteitsnet en het aardgasnet worden geleverd. CO2-emissies kunnen worden gerelateerd aan twee soorten emissies tijdens het fabricageproces, namelijk brandstofemissies en procesemissies.
Opties voor het decarboniseren van de keramische sector
Voor de Nederlandse keramische sector zijn verschillende decarbonisatieopties geïdentificeerd, die kunnen worden onderscheiden op basis van de reductiecategorieën van MIDDEN:
-
Vervanging van brandstoffen
-
Gebruik van restenergie
-
Procesontwerp
-
CO2-afvang en -opslag (of -gebruik)
-
Productontwerp