Mogelijkheden voor Nederlands-Duitse samenwerking in de energietransitie
Gedeelde strategische belangen en gerelateerde uitdagingen
Nederland en Duitsland zijn niet alleen buren, maar delen ook strategische belangen op het gebied van energie-infrastructuur en de ontwikkeling van energie(systeem)technologie. Daarbij hebben we een vergelijkbare sociaal-economische structuur. Deze overeenkomsten maken dat we bij uitstek van elkaar kunnen leren, onder andere over de benadering van systeemintegratie en gerelateerde innovatie-uitdagingen. Bovendien biedt dit een goed uitgangspunt voor het delen van kennis en het opzetten van nieuwe samenwerkingen, zoals gezamenlijke onderzoeksprojecten.
Downloads
Mogelijkheden Nederlands-Duitse samenwerking (PDF)
Op zoek naar samenwerkingspartners
In twee workshops (één over publieke acceptatie en burgerparticipatie aan de energietransitie en de andere over sectorkoppeling en flexibiliteit) werd duidelijk dat Duitse en Nederlandse stakeholders op zoek zijn naar samenwerkingsmogelijkheden. Ze willen samenwerken aan projecten en leren van elkaars ervaringen. Echter, ze vinden het lastig om in contact te komen met de juiste samenwerkingspartners en geven aan dat er een tekort is aan (grensoverschrijdende) financieringsmogelijkheden.
Faciliteren Nederlands-Duitse samenwerking
In het rapport worden adviezen gegeven om de samenwerking tussen Nederland en Duitsland te faciliteren. De Topsector Energie zou hiervoor op zoek kunnen naar (een) Duitse evenknie die ondersteuning kan bieden voor Nederlands-Duitse samenwerking in de energietransitie. De focus kan daarbij liggen op R&I en het samenbrengen van stakeholders. Aangezien het onderwerp systeemintegratie breed is, kan de reikwijdte van de Duitse tegenhanger anders zijn. Door middel van workshops kunnen partijen met elkaar in contact worden gebracht. De eerste inspanning voor het organiseren van workshops hoeft niet heel groot te zijn, maar draagt bij aan herkenning aan beide kanten van de grens.
Stakeholders zoeken samenwerkingsmogelijkheden op veel verschillende onderwerpen die gerelateerd zijn aan systeemintegratie. De uitdaging is dan ook niet om onderwerpen te vinden die geschikt zijn voor samenwerking, maar om de onderwerpen zo te begrenzen dat ze belanghebbenden bij elkaar brengen om te kunnen werken aan vergelijkbare uitdagingen. Workshops zouden overwegend op één onderwerp moeten focussen, zodat er voldoende gemeenschappelijke grond tussen de Duitse en Nederlandse belanghebbenden ontstaat. Dit maakt het makkelijker om kansen te zien en te gaan samenwerken. Als de samenwerking eenmaal is gestart, kunnen deze belanghebbenden andere partijen aantrekken uit verwante sectoren.
Dit is onderdeel van de kennisbank systeemintegratie van de Topsector Energie.
Gerelateerde publicaties

Making city: energiepositief op z’n Gronings
3 jaar ervaringen voor ontwikkeling van Positief Energie District (PED)

De energietransitie op Bonaire, St. Eustatius en Saba
Opties voor klimaatneutrale energievoorziening in Caribisch Nederland