Monitor Verduurzaming Industrie – update cijfers 2022
Ontwikkelingen verduurzaming in de industrie
De Monitor Verduurzaming Industrie geeft inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming in de industrie. Investeren bedrijven in nieuwe, duurzame technologieën? Worden de productieprocessen aangepast en leiden de investeringen hierin ook tot lagere emissies, minder afval en efficiënter materiaalverbruik?
Downloads
Monitor Verduurzaming Industrie Nationale data op macro- en microniveau Internationale vergelijkingOver de Monitor Verduurzaming Industrie
De Monitor Verduurzaming Industrie monitort ontwikkelingen in de verduurzaming van de industrie vanaf 2015, met als doel om statistische informatie te verzamelen waarmee het proces van verduurzaming in de industrie kan worden gemeten. De industrie is breed gedefinieerd als de klimaatsector industrie. Deze bestaat uit delfstoffenwinning, nijverheid, waterbedrijven en afvalbeheer, en bouwnijverheid. De nadruk ligt op wat bedrijven doen aan investeringen en innovatie om energie te besparen, minder emissies uit te stoten en meer circulair te produceren. De Monitor Verduurzaming Industrie wordt ieder half jaar geüpdatet.
Indicatoren Monitor Verduurzaming Industrie
De Monitor Verduurzaming Industrie geeft inzicht in de ontwikkelingen die duiden op verduurzaming van de industrie. Daarvoor zijn kernindicatoren gedefinieerd die een aspect van verduurzaming betreft. In deze versie van de MVI zijn de volgende kernindicatoren uitgewerkt:
- toegevoegde waarde en werkgelegenheid
- arbeidsproductiviteit
- emissies
- energieverbruik (totaal, fossiel, hernieuwbaar, elektriciteit)
- emissierechten
- deelname aan energieverduurzamingsregelingen (SDE++, EIA, ISDE, MIA/VAMIL),
- investeringen in verduurzaming
- circulaire economie (afval)
Wat betekent verduurzaming in de industrie?
De industrie kan op verschillende manieren verduurzamen. Duurzame ontwikkeling in de industrie kan onder andere leiden tot lagere broeikasgasemissies per eenheid output of toegevoegde waarde, lagere schadelijke emissies (zoals stikstof, fosfaat, fijnstof) per eenheid output of toegevoegde waarde en veranderingen in het niveau en de samenstelling van het verbruik van energie. Verduurzaming kan op twee niveaus plaatsvinden. Ten eerste binnen het bedrijf zelf, bijvoorbeeld door productieprocessen te verduurzamen. Ten tweede kunnen er doorwerkingseffecten gevonden worden op andere plekken in de economie (in waardeketens, bedrijfstakken, innovatiesystemen en economieën). Dit kan bijvoorbeeld doordat technologische innovaties nieuwe kwaliteiten inputs vereisen (technology push en pull) en consumenten die duurzamere goederen en diensten vragen. De doorwerking kan echter ook negatief uitpakken. Bijvoorbeeld als bedrijven delen van hun waardeketen verplaatsen naar landen waar regelgeving en beprijzing minder streng of kostbaar zijn. Dit wordt het weglekrisico genoemd.