Energiedelen uitgelegd
Transcriptie podcast ‘Energiedelen uitgelegd’
Onderstaande tekst is een transcriptie van de podcast ‘Energiedelen uitgelegd’, onderdeel van de podcastserie ‘De energietransitie
Interviewer: [00:00:07] Welkom bij de Energietransitie Uitgelegd van het platform Energy.nl. Mijn naam is Eveline Janse en in deze podcastserie vraag ik iedere keer aan experts om een bepaald onderdeel van de energietransitie toe te lichten. In deze aflevering ga ik in gesprek met Aliene van der Veen en Eva Winters van TNO over energiedelen. Wat is energiedelen? Waarom is energiedelen een goed idee? En wat moet er gebeuren voordat het in Nederland mogelijk is? Aliene van der Veen is IT=-architect Duurzame Energiesystemen. Ze houdt zich bezig met het ontwerp, de implementatie en evaluatie van nieuwe energiediensten, waaronder ook energiedelen. Eva Winters is Senior Consultant Energie en Recht en ook nauw betrokken bij de projecten rond energiedelen.
Interviewer: [00:00:54] Welkom allebei! Fijn dat jullie er zijn. Dank je wel! Leuk om hier te zijn. Energiedelen is nog vrij nieuw. En het klinkt best wel simpel: het delen van energie. Maar wat is het precies?
Aliene van der Veen: [00:01:09] Het is eigenlijk iets wat administratief heel moeilijk is, maar we gaan het heel makkelijk laten voelen. Dat is de bedoeling. Wat is het? Het betekent dat je dus energiebronnen, duurzame energiebronnen die je niet hebt aangesloten op je eigen meterkast, dat je daar toch op dat moment ook gebruik van kan maken. Administratief, dus dat je het kunt afnemen. Bijvoorbeeld van een dak op een school bij jou in de buurt, of als je in een appartementencomplex woont dat je energie van het dak van het appartementencomplex kunt afnemen. Dat lijkt alsof het nu al kan, maar het verschil is dat het nu eigenlijk alleen maar kan via je leverancier, dus je moet echt met je leverancier afspraken maken: van dat dak kun je dat meenemen. En als je twee burgers hebt, bijvoorbeeld de school heeft een andere leverancier dan het huis, dan kun je die energie, ja, dat is heel lastig, dan moet je met beide leveranciers in gesprek en kun je dat eigenlijk niet overdragen. Nou, met energiedelen is dat wel mogelijk en dat betekent dat er in de systemen van energieleveranciers en netbeheerders dat daar een mogelijkheid komt dat je energie aan elkaar kunt toewijzen.
Interviewer: [00:02:16] Ja, dus op dit moment heb je al wel teruglevering van je zonnepanelen op het energienet. Dat is helemaal eigenlijk wat anders. En je zegt van je kan het dus al wel regelen dat je bijvoorbeeld van een dak van een school in de buurt heel expliciete afspraken maakt dat dat ten goede komt van bepaalde huizen, maar echt energiedelen waarbij het niet meer uitmaakt wie welke energieleverancier heeft dat is eigenlijk wat het echte energiedelen is?
Aliene van der Veen: [00:02:45] Precies, dus dat je dat je dan dat verband met het dak houdt, dus dat je als consument zegt nou, ik heb ooit op het dak van het huis of van de van de school geïnvesteerd, samen met andere buurtbewoners, maar als je merkt dat een andere energieleverancier het jaar na andere energie, bijvoorbeeld van centrales of van windparken, dan een beter aanbod kan doen, dan kun je dus wel verhuizen van leverancier terwijl je de afspraken over het gebruik van het dak van de school zou je kunnen meenemen.
Interviewer: [00:03:11] Ja oké. En waarom zou je dit precies willen? Want het klinkt inderdaad ook wel weer complex.
Aliene van der Veen: [00:03:17] Ja, het is administratief wel complex. Het is wel als het eenmaal gemaakt is, dan is het wel een idee dat het dan daarna simpeler wordt. Waarom je het wil is omdat we in de praktijk zien dat burgers die willen investeren in duurzame energie, dat als je zelf een dak hebt, dan gaat het vaak nog wel, maar als je dat niet hebt, dan loop je tegen allemaal obstakels aan en moet je door allerlei bochten. Bijvoorbeeld mensen die in een appartementencomplex wonen: die willen met elkaar ook op een op hun dak iets zonnepanelen neerleggen. Nou, dan is het al heel snel ja, dan komen ze erachter dat als ze dat doen, dat er allemaal aparte bekabeling naar de huizen moet en wil je dat ook zelf afnemen. En je krijgt ook discussies van ja, dit is dit stukje van het zonnepark, dat ligt in de schaduw. Wie krijgt welke buurvrouw krijgt een stukje schaduw? Oh ja, ja, dat soort afspraken. En met delen kun je zeggen nou weet je, het hele dak is van ons allemaal en je kunt afspraken maken door zeggen van wij krijgen allemaal één tiende en dan kun je met z’n tienen op het dak van jouw appartementsgebouw kun je in stukjes verdelen, je kunt dat administratief met elkaar afspreken, financieel, en dan leg je dat vast in de systemen. De systemen zorgen ervoor dat jij, net zoals dat je thuis een zonnepaneel hebt, dat het op dezelfde manier bij jouw verbruik mee wordt geteld. Ik moet daar wel bij zeggen dat het niet de situatie is als met saldering. Saldering is nog steeds en het gaat nog wel even door, maar we weten niet precies hoe het gaat. Voor energiedelen zal het echt wel anders zijn, maar het is wel iets wat mogelijk moet worden gemaakt.
Interviewer: [00:04:52] Ja, en dat klinkt dus ook alsof dat misschien op het gebied van investeringen goedkoper kan uitpakken. Want als je niet allemaal losse bekabeling en systemen daarvoor hoeft aan te leggen, maar gewoon één groot systeem op het dak legt, klinkt alsof dat minder investeringen met zich meebrengt.
Aliene van der Veen: [00:05:10] Ja, dus ik ken ook wel praktijkvoorbeelden van VvE’s die zeggen nou ja, als we allemaal aparte bekabeling moeten aanleggen, dan kost dat zeg maar € 60.000 met z’n allen. En als je dat één op één doet, dan is het soms maar de helft. Dat is één dak.
Interviewer: [00:05:23] Dat is een enorm verschil, ja.
Aliene van der Veen: [00:05:25] Ja, dat is soms een enorm verschil.
Interviewer: [00:05:26] En hoeveel van je energie kan je nou uiteindelijk dan gaan delen?
Aliene van der Veen: [00:05:32] En het is niet de bedoeling dat het een heel commercieel iets wordt dat je dus deelt en eigenlijk deelt met heel Nederland. Dus als je zo’n groot zonnepark
Interviewer: [00:05:59] Ja dus er zit een max tot je eigen verbruik kan je ook met anderen delen. En dat delen, Dat gebeurt denk ik vooral lokaal, toch?
Aliene van der Veen: [00:06:07] Delen kan lokaal, dat is nog iets wat moet worden besloten door Nederland. En dat is ook iets wat nog een van de juridische punten is. Daar moet nog een besluit over worden genomen van, ja mag je alleen maar delen in je buurt of mag je ook delen in je stad of mag je delen door heel Nederland? Ja en ja, al die keuzes hebben voor- en nadelen, dus dat moeten we nog… het is nog een bespreekpunt ja.
Interviewer: [00:06:31] Want het energiedelen is nog steeds echt nieuw. Wat betekent het überhaupt op het gebied van wet- en regelgeving? Daar moet volgens mij nog het een en ander aan gebeuren?
Eva Winters: [00:06:40] Ja, dat is inderdaad waar. Er wordt nu gewerkt… er is ligt een nieuwe of in ieder geval in concept een nieuwe energiewet. Daarin worden de Gaswet en de Elektriciteitswet samengevoegd, dus een nieuw kader en daar worden ook een heel aantal Europese regels in in geïmplementeerd, waaronder de Clean Energy Package zoals ze dat noemen. En die bestaat onder andere uit een elektriciteitsmarkt, richtlijn en verordening en ook uit een hernieuwbare energie
Interviewer: [00:08:15] Ja, en er is dus op EU-gebied is er al heel veel en het is vooral de uitwerking nu naar nationale wetgeving. Klopt dat?
Eva Winters: [00:08:24] Ja klopt. En je ziet wat de EU, wat je vaak ziet bij EU-regelgeving, is dat het nog best wel wat keuzes openlaat voor lidstaten. Dus zo zie je bijvoorbeeld wat Aliene net ook al noemde dat de lidstaten nog het een en ander kunnen beslissen in hoe verdeel je dan daadwerkelijk die opwek onderling? Maar ook wat zal het effect zijn van delen op de energierekening? Want daar neemt de EU-wetgever ook geen beslissing in en die zegt dus niet van bijvoorbeeld als je gaat delen, dan betekent dit voor je nettarief dat je betaalt of dat voor de energiebelasting. Dus dat is ook nog iets aan lidstaten. En ook zijn er ook verschillende modellen dus mogelijk waarop je dat gaat implementeren. En die modellen hebben uiteindelijk, die bepalen wat het ook het effect zal zijn van energiedelen. En je ziet gewoon dat dat nog een heel spel is om daar een goede beslissing in te nemen. En dat doordat we nog niet precies dat er verschillende modellen hebben voor- en nadelen en hebben ook een ander effect, dus dat dat nog misschien wat beter in zicht gebracht moet worden om een goede beslissing te kunnen nemen over wat een model is dat bij Nederland past.
Interviewer: [00:09:35] Ja, en hoe zit het dan verder praktisch in elkaar? Want heeft energiedelen nou verder ook nog consequenties voor bijvoorbeeld de techniek of het energiesysteem?
Aliene van der Veen: [00:09:46] Nou, wat ik net zei is dat het vooral ook een stuk ICT-ontwikkeling is. En dat kan in verschillende systemen, bij leveranciers, maar ook in wat we in Nederland hebben we ook een centraal systeem waar je bijvoorbeeld als je gaat verhuizen van leverancier, dan gaat dat ook via dat systeem. Nou, we zijn nog aan het kijken hoe we dat gaan implementeren. Belangrijk is dat daar vijf stappen zijn. De eerste stap is dat je afspraken vastlegt over, bijvoorbeeld met je VvE: wie krijgt welk stukje van het dak? Dat is de eerste vraag. Hoe gaan we dat registreren? Doe je dat zelf? En moet dat dan ergens centraal ook geregistreerd worden? Of stuur je alleen de verdeelsleutels op? Of wil je contracten vastleggen? Het tweede is dat je ook moet kijken of die afspraken, wel voldoen aan wet en regelgeving. Je kunt bijvoorbeeld checken of het inderdaad echt gaat om een duurzame energiebron en dat niet iemand een dieselgenerator heeft meegenomen. Dat soort dingen. Je kunt heel veel checken, maar je moet ook afvragen, hoeveel doen we op vertrouwen? Hoeveel gaan we daadwerkelijk allemaal nog na? En daarna moet je het ook nog berekenen als je de meterstanden hebt van alle consumenten die meedoen en dus ook bijvoorbeeld van het dak van de school of het dak van het appartement heb je ook data. Dan moet je nog berekenen per 15 minuten. Dus bij die onbalans-verrekeningstijd moet je bekijken wie heeft nou wat gekregen? Nou, dat moet je eigenlijk elke 15 minuten weer doen. Nou, gelukkig kun je dat heel goed automatiseren. En we hebben ook al systemen waarin als je dat hebt aangegeven dat je dat je slimme meter wordt uitgelezen per 15 minuten kan dat in principe. Maar dat moeten we nog wel maken. Die berekening moet ergens worden gedaan en dat moet ook goed worden gedaan, want je wilt daar ook geen fouten in hebben, want eigenlijk een fout in je energierekening. En dan moet het nog ergens geadministreerd worden, zodat het ook iets betekent voor je energierekening en dan moet de afhandeling nog geïmplementeerd worden. Dus er zijn een heel aantal stappen die wel aansluiten bij, zeker de laatste stappen die sluiten goed aan bij systemen die we al hebben, maar het vereist wel dat er ook in de hele keten stapjes moeten worden gezet. En dat wil je het liefst effectief doen. Je wilt ook niet dat het heel duur wordt, dus je wilt dat dus niet bij alle leveranciers dat je zelf weer een heel tooltje moet maken.
Interviewer: [00:12:06] Ja, dus één centraal systeem of één formule daarvoor in ieder geval.
Aliene van der Veen: [00:12:11] Ja precies. Standaardisatie kan daarin wel een antwoord zijn, maar goed, het is ook heel nieuw. Dus je moet goed kijken en het moet ook goed passen bij alle bedrijven die al onderdeel van de keten zijn. Het moet ook goed passen bij wat de leveranciers nu aanbieden. Als zij opeens heel anders moeten gaan werken met hun klanten, dan gaat het natuurlijk heel veel extra kosten opleveren. Dus daar moeten we goed rekening mee houden.
Interviewer: [00:12:31] En er hoeven dus verder geen kabels of zo getrokken te worden? Dat is…
Aliene van der Veen: [00:12:36] Nee, dat is juist nou het voorbeeld wat ik net noemde van dat appartementengebouw. We hopen juist dat wat minder kabels getrokken worden, dus in elk geval zeker bij de appartementsgebouwen verwachten dat dat het juist iets extra’s oplevert. En verder is het eigenlijk wat je normaal ook zou doen. Je kunt nu alleen makkelijker investeren in zon op een andere plek. Maar de vraag is is dat bij jou in de buurt of is dat verder weg? Dat hangt van allerlei factoren af. Onder andere keuzes die je nog kunt maken over energiedelen, maar ook wat wat goed bij iemand past. En dat, dat zullen we ook gaan zien. Maar in principe is het een een administratieve oplossing, niks kabel-technisch.
Eva Winters: [00:13:18] Misschien daar nog op aanvullend… Dat heeft de de Europese wetgever ook gezien dat het simpel moet zijn en dat je dat misschien ook niet allemaal zelf gaat doen als aangeslotenen of als partij met een zonnepaneel op je dak. Dus die noemt dan eigenlijk de energy sharing organiser als een partij die een paar delen van dat proces voor de consument zou kunnen regelen. Dus een voorbeeld daarvan is dat je wil misschien niet zelf dan de rekening naar de buurman sturen, maar daar kan je dus zo’n energy sharing organiser, die zou dat voor jou kunnen doen en die zou ook de contractuele afhandeling kunnen doen en een rol kunnen hebben in wat is er nou uiteindelijk gedeeld en de validatie van van de afspraken die zijn gemaakt.
Interviewer: [00:14:00] Ja, dus dat is een nieuwe rol die dan eigenlijk wordt ontwikkeld, speciaal hiervoor?
Eva Winters: [00:14:05] Ja, dat is eigenlijk een nieuwe rol die ze beschrijven. En het is nog even de vraag dan wie die rol gaat oppakken, ook in Nederland.
Interviewer: [00:14:11] Ja, want dat kan een bestaande partij in principe ook doen?
Eva Winters: [00:14:14] Ja, zeker. Absoluut.
Interviewer: [00:14:16] Oké, over verschillende partijen gesproken… Wat voor belangen spelen er? Als het gaat om energiedelen?
Eva Winters: [00:14:25] Nou, in eerste instantie is energiedelen is beschreven om mensen ook met een kleinere portemonnee de mogelijkheid te geven, of die niet zelf een dak hebben of de mogelijkheid hebben om PV-panelen bijvoorbeeld neer te leggen, om die de mogelijkheid te geven die toegang tot die duurzame energie toch te verschaffen. Dus daar, dat is het eerste belang dat gediend moet worden. Het is echt voor die empowerment van de consument. En je ziet ook bijvoorbeeld dat lokale overheden, die kunnen daar ook een rol in spelen en daar wordt zelfs een percentage aan verbonden dat als je als lokale overheid gaat investeren ten behoeve van jouw burgers en mee wil doen in dat energiedelen, dan moet ook wel echt 10% minimaal van die opwek ook daadwerkelijk belanden bij partijen of mensen met een kleinere beurs, om het zo maar te zeggen. Dus dat is één van de belangrijkste belangen zou ik willen zeggen. En daarnaast zijn er natuurlijk nog andere partijen die ook belangen hebben. Bijvoorbeeld: er zijn natuurlijk problemen rondom de netcongestie
Interviewer: [00:16:14] Ja, zodat de effecten bereikt worden die ermee voorzien zijn?
Eva Winters: [00:16:17] Ja precies. Nou ja, wat een ook een ook goed is om in het achterhoofd te houden, is de afgelopen tijd natuurlijk heel veel discussie geweest rond salderen. En wij zien ook wel de mogelijkheid dat doordat je energiedelen gaat mogelijk maken, dat je daarmee ook weer een nieuw handelingsperspectief biedt aan mensen die dus zelf willen investeren of gebruik willen maken van van lokale duurzame opwek. Dus wellicht als op termijn toch die salderingsregeling eruit gaat, dat je dan met energiedelen ook weer nieuw handelingsperspectief biedt aan burgers.
Interviewer: [00:16:51] Ja, dat is inderdaad een interessante optie. Ook dat de mensen kunnen profiteren van de energie die ze opwekken op die manier.
Eva Winters: [00:16:58] Ja, en daar is het natuurlijk uiteindelijk om te doen. Daarom krijgen we die regels ook. Het is echt voor de burger bedoeld.
Interviewer: [00:17:04] Ja, en hoe zien jullie nu verder de toekomst voor energiedelen? Want er moet best nog wel wat gebeuren. Hoe zien jullie dat voor jullie?
Aliene van der Veen: [00:17:15] Nou, ik hoop eigenlijk dat het makkelijker wordt voor burgers om te investeren in duurzame energie. Dat ze niet allemaal hoepels hoeven als ze gezamenlijk bijvoorbeeld een plan hebben om in de buurt zonnepanelen neer te leggen. Dus in die zin zou het een boost kunnen geven aan de coöperatieve sector. Maar ook inderdaad, kleine projecten zouden ook veel makkelijker kunnen zijn. En we hopen dus dat het door dat het meer normaal wordt om te delen. In plaats van een heel specifieke constructie wordt bijvoorbeeld de postcoderoos-regeling die we in het verleden hebben gehad, of nog steeds trouwens, die nog steeds geldt. Daar moet je heel veel, heel veel moeite voor doen, wil je daar gebruik van kunnen maken. Ik hoop echt dat delen daar een mooie plaatsvervanger van wordt en dat het dus makkelijk wordt om te investeren. En dat het dus ook weer leuk wordt voor burgers die misschien nu frustraties hebben met hun duurzame energieprojecten. En dat de energietransitie uiteindelijk ook verder helpt. Ook denk ik dat de energierekening er anders uit gaat zien voor mensen die gaan delen. Ze zullen andere type kosten betalen. Nu lijkt het alsof je alleen betaalt voor je energie, maar je energie, die heb je dan zelf misschien al van tevoren. Je hebt een deel van je energie koop je in via je duurzame energie waar je in geïnvesteerd hebt, zoals je nu thuis ook met zonnepanelen hebt. Dan worden er nog wel andere kosten gemaakt om te zorgen dat het ook nog als de zon even niet schijnt, dat er ook nog wat wordt bijgelegd en dat dat administratief goed verloopt. Dus er zullen andere type kosten op je energierekening komen. En ik hoop dat mensen ook wat bewuster van worden, van ik kan investeren, maar dat betekent dat ook nog heel veel andere dingen worden geregeld. Ze hoeven niet alles te weten, want het is een heel complexe wereld. Maar ik denk het, nou, voor toekomstperspectief zie ik dat wel voor me, dat het wat minder ‘ik betaal alleen maar voor energie’ wordt.
Interviewer: [00:19:01] Ja. En Eva, hoe kijk jij tegen de toekomst aan?
Eva Winters: [00:19:04] Ik sluit me daar volledig bij aan. Je ziet gewoon dat het energiedelen eigenlijk onderdeel is van een bredere trend waarin de aangeslotenen meer kan actief kan gaan worden op die markt. Dus je kan je dus voorstellen dat je niet alleen naast delen dat je ook nog een stukje doet, en dat klinkt misschien weer ingewikkeld, daar gaan we niet op in op dit moment, maar aan aggregatie. Dus dat je meekijkt, bijvoorbeeld iets aan de netbeheerder levert als de netbeheerder behoefte heeft aan een stukje flexibiliteit in het net, dat je daar iets aan doet of op andere markten. Dus je ziet op die aansluiting dat de eindverbruikers meerdere contracten kunnen gaan afsluiten. Dus je hebt niet meer alleen een leverancier, maar je hebt wellicht ook nog een afspraak met een energiegemeenschap waar je onderdeel van bent en je hebt een afspraak met een energy sharing organiser die daar een onderdeel van is. En dat is eigenlijk een bredere trend die dus die empowerment van die gebruiker op die elektriciteitsmarkt een boost wil gaan geven.
Interviewer: [00:20:05] Nou, dat klinkt heel aantrekkelijk moet ik zeggen. Wat ik me nog afvroeg tot slot, zijn er al voorbeelden van energiedelen in Nederland of buiten Nederland?
Aliene van der Veen: [00:20:17] Ja, je zegt van ook, ik wil nog even inhaken op het aantrekkelijke… Wat misschien niet aantrekkelijk klinkt, is dat je heel verschillende partijen hebt waarmee je aan de slag moet. Dus soms ook wel waarom wordt het zo moeilijk? Ik had één leverancier en nu van allemaal andere dingen. Dus ik zie ook wel dat het gaat gebeuren, dat de leveranciers ook meer gaat veranderen. Dus uiteindelijk kan het best zijn dat je nog steeds met één partij praat, maar dat die eigenlijk een rol heeft in het verbinden van met je, met je energiegemeenschap. En wie dat precies gaat zijn, dat gaan we zien. Dat kunnen de commerciële leveranciers nu zijn, maar het kan ook een meer coöperatieve vorm zijn. Wat mij betreft is alles mogelijk en je ziet dat ook in de voorbeelden. Je ziet is het nu al leveranciers die al inzicht geven in waar jouw energie vandaan komt. Maar dan kun je alleen maar nog met met andere, dan kun je bijvoorbeeld afnemen van een dak uit de buurt, maar dan moet die persoon wel bij dezelfde leverancier zitten. Dus dat is vooral het stukje wat energiedelen anders maakt dan huidige initiatieven. En in het buitenland zijn zijn ze al wel wat verder, maar we zien daar ook, we hebben daar onderzoek naar gedaan, en er zijn heel veel verschillende manieren waarop ze geprobeerd hebben hier handen en voeten aan te geven. En ze zijn allemaal nog aan het leren, want het is best wel… Ze proberen dan een snelle oplossing te verzinnen en dan lopen ze toch tegen praktische problemen aan. Bijvoorbeeld dat een leverancier dan toch best wel wat extra kosten moet maken, en dan de prijs omhoog gooit. Is het teveel? Is dat goed? Dus dat zijn heel veel discussies. Ik denk dat we heel veel van andere landen kunnen leren en dus dat is wel mooi. Er wordt wel praktijkervaring opgedaan en ik denk dat ze goed met elkaar in gesprek zijn in Nederland. Dat het echt wel op iets kunnen uitkomen, wat ook toekomstige op de lange duur goed kan gaan werken.
Interviewer: [00:22:02] Ja toekomstbestendig is ja.
Eva Winters: [00:22:05] Ja, want je ziet gewoon nu die regels ook vanuit de Europese Unie wat explicieter worden en meer richting geven van hoe het geïmplementeerd moet worden. En dan zie je al net als wat Aliene net ook zei, dat dat ook de implementaties die er al bestaan in de verschillende landen niet altijd helemaal voldoen. Dus dat daar ook nog wat gefinetuned moet worden. Wat ik nog wel leuk vind om te noemen, is dat je vaak de laatste tijd in het nieuws ziet dat mensen energie gaan delen op bepaalde plekken, maar dat dat klinkt als energiedelen, maar vaak als je dan doorleest in de in de stukken gaat het eigenlijk over delen van capaciteit. En dat komt voort uit het probleem rondom die netcongestie. Dus dat zijn partijen die bijvoorbeeld met elkaar transportcapaciteit delen en niet zozeer energie delen. Dus dat is wel echt even een verschil om aan te geven. Want energiedelen zoals dat nu is beschreven in dit voorstel, wat er nu ligt vanuit de EU, dat kunnen we nog niet in Nederland.
Interviewer: [00:23:00] Helder. Ik wil jullie heel erg bedanken voor jullie toelichting. Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen in de komende tijd, want het is echt wel nog iets wat, ja, wat nog in de kinderschoenen staat eigenlijk. Als u meer wilt weten over energiedelen, kijk dan zeker eens op de website Energy.nl. Hier vindt u de laatste onderzoeken en ook nog een keer een duidelijk overzicht van wat energiedelen is, de stappen die moeten worden genomen en ook de mogelijkheden voor verdeelsleutels en registratiemodellen. Eva noemde net al de problematiek van netcongestie. Als u daar meer over wilt weten, luister dan ook zeker de podcast ‘Netcongestie uitgelegd’. Die hebben we eerder opgenomen en die kunt u terugvinden op dit podcastkanaal. Hartelijk dank voor het luisteren.