Hernieuwbare energie
Wat is groene energie / hernieuwbare energie?
Hernieuwbare energie
Hoe wordt groene energie opgewekt?
Hernieuwbare energiebronnen maken gebruik van natuurlijke hulpbronnen die voortdurend worden aangevuld, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen
Wat is het belang van hernieuwbare energie voor de energietransitie?
Hernieuwbare energie speelt een cruciale rol in de energietransitie:
- Vermindering van broeikasgasemissies: Hernieuwbare energiebronnen stoten geen of zeer weinig broeikasgassen uit tijdens de energieopwekking.
- Diversificatie van de energiemix: Door hernieuwbare energiebronnen ontstaat een bredere energiemix, waardoor we minder afhankelijk zijn van (geïmporteerde) fossiele brandstoffen. Door te investeren in hernieuwbare energiebronnen kan de lokale energieproductie, en daarmee leveringszekerheid, worden vergroot. Daarmee wordt een land minder afhankelijk van schommelingen in de olie- en gasprijzen of geopolitieke spanningen.
- Creëren van groene banen: De overgang naar hernieuwbare energie creëert nieuwe werkgelegenheidskansen, onder andere in de bouw en installatie van zonnepanelen en windturbines, onderzoek en ontwikkeling en energiebeheer. Dit draagt bij aan economische groei en stimuleert innovatie en technologische vooruitgang. Werkgelegenheidseffecten energietransitie
- Lokale energieproductie: Hernieuwbare energiebronnen kunnen deels lokaal worden opgewekt, waardoor gemeenschappen meer controle krijgen over hun energieproductie en -consumptie. Zonnepanelen op daken en lokale windparken stellen gemeenschappen in staat om hun eigen energie op te wekken en hun afhankelijkheid van grote energiebedrijven te verminderen (zie ook: Energiehubs: vitale knooppunten in een energiesysteem).
Energy hubs: vitale knooppunten in een energiesysteem
- Stimuleren van technologische innovatie: De ontwikkeling en implementatie van hernieuwbare energietechnologieën stimuleren technologische innovatie. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling worden technologieën voortdurend verbeterd, waardoor hernieuwbare energiebronnen efficiënter, betrouwbaarder en kosteneffectiever worden.
De ontwikkeling van hernieuwbare energie
De afgelopen jaren heeft technologische vooruitgang de efficiëntie van hernieuwbare energiebronnen sterk verbeterd. Bijvoorbeeld zonnepanelen zijn goedkoper en efficiënter geworden, waardoor ze toegankelijker zijn voor huishoudens en bedrijven. Windturbines zijn ook geavanceerder geworden, met grotere capaciteit en betere prestaties. Deze technologische ontwikkelingen hebben hernieuwbare energie steeds concurrerender gemaakt.
Kosten groene energie
Bepaalde bronnen voor groene energie, met name zonne-energie en windkracht, zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper geworden, waardoor ze steeds competitiever zijn geworden ten opzichte van conventionele energiebronnen. Dit komt niet alleen door technologische vooruitgang, maar ook door schaalvoordelen en lagere kosten. Onder andere door efficiëntere productiemethoden, verbeterde technologieën en een grotere vraag naar hernieuwbare energie zijn onder andere de kosten van zonnepanelen in het afgelopen decennium enorm gedaald. Inmiddels zijn ook de eerste offshore windparken in ontwikkeling die zonder subsidie kunnen worden gebouwd. Mede door deze ontwikkelingen (maar ook door maatschappelijke druk en de geopolitieke spanningen) is er wereldwijd een verschuiving naar meer investeringen in hernieuwbare energieprojecten.
De verwachting is dat de kosten van hernieuwbare energiebronnen in de toekomst nog verder zullen dalen waardoor hernieuwbare energie nog kosteneffectiever worden. Dit zal de aantrekkelijkheid vergroten en de wereldwijde energietransitie verder versnellen.