Regionale Energie Strategieën (RES)
Wat zijn de Regionale Energie Strategieën (RES)?
In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elk van de 30 Nederlandse energieregio’s zijn eigen keuzes over waar en hoe het duurzame elektriciteit op gaat wekken.
Wat staat er in een Regionale Energie Strategie?
In een RES staan de afspraken over duurzame energie voor een specifieke regio. Gemeenten, provincies, waterschappen en de Rijksoverheid trekken samen op om voor iedere regio keuzes te maken over welke vormen van hernieuwbare energieopwek op welke plek kan komen. In de RES beschrijven de regio’s onder andere de keuzes en ambities voor:
- het opwekken van duurzame elektriciteit,
- de warmtetransitie
in de gebouwde omgeving, - de daarvoor benodigde opslag en energieinfrastructuur.
Waarom zijn er Regionale Energie Strategieën?
Om de klimaatdoelstellingen te behalen is er veel hernieuwbare energie
Bekijk hier het overzicht met de energieregio’s >>
Betrekken van belanghebbenden
Bij het opstellen van een RES worden belanghebbenden, zoals lokale overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers, vaak betrokken. Dit zorgt voor draagvlak en input vanuit de gemeenschap en helpt bij de uitvoering van het plan. Draagvlak voor klimaatbeleid: wat willen burgers (niet)?
Waar is de RES te vinden?
In 2021 hebben alle RES-regio’s een eerste RES opgeleverd (versie 1.0). Deze worden tweejaarlijks geüpdatet in voortgangsdocumenten. De RES’en zijn terug te vinden op de website van het Nationaal Programma RES.