Definitie: Energietransitie

Wat is de energietransitie?

Om de klimaatdoelen te bereiken (Klimaatakkoord, 2019) en zo de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we de uitstoot van CO2 drastisch verminderen. Dit kan door fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie te vervangen door hernieuwbare energie (of groene energie), zoals zonne-energie en windenergie. Deze omschakeling wordt de energietransitie genoemd.

Betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en veiligheid

Er is een wereldwijde inspanning nodig om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te benutten. Om de energietransitie te bevorderen, zijn samenwerking en beleidsmaatregelen op internationaal, nationaal en lokaal niveau essentieel. Overheden, bedrijven en individuen moeten samenwerken om de juiste regelgeving en stimuleringsmaatregelen vast te stellen die de ontwikkeling van hernieuwbare energie bevorderen en de transitie naar een duurzaam energiesysteem versnellen. Hierbij moet steeds rekening worden gehouden met de relevante “klassieke” voorwaarden waaraan de energievoorziening moet voldoen: betrouwbaarheid (leveringszekerheid), betaalbaarheid en duurzaamheid. Veiligheid is hier later nog aan toegevoegd. Daarbij kan worden gedacht aan het voorkomen van aardbevingen door gaswinning, vervuilende emissies en inbraken in computersystemen van energiebedrijven.

Lees hier nog veel meer over de energietransitie >>

Onder andere veelgestelde vragen en uitleg over wat de energietransitie zo complex maakt. Gebruik het zoekvenster om specifieke informatie te zoeken.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates op Energy.nl?

Nieuwsbrief(Vereist)