De energetische toekomst van de Nederlandse woningvoorraad in beeld

De energietransitie moet versnellen om de gestelde klimaatdoelen te behalen en de negatieve effecten van klimaatverandering te beperken. Om tot effectief beleid te komen en de juiste beslissingen te nemen, zijn betrouwbare inzichten nodig in de effecten van verschillende maatregelen. Met perspectieven en scenario’s worden daarvoor prognoses gemaakt, gebaseerd op inputdata uit de praktijk en gevalideerde fysische modellen.

Het nieuwe simulatiemodel Hestia duikt in de details: het levert een zeer breed scala aan effectenberekeningen, waaronder de kosten en energiebesparing bij verschillende beleidsbeslissingen.

Save the date!

Datum: woensdag 31 mei 2023
Tijd: 12:30-17:00u
Locatie: B30 (Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag)

Programma en aanmelden 

 

Hestia simuleert tot op individuele bouwdelen van huizen

PBL en TNO hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van het innovatieve simulatiemodel Hestia, dat zich richt op de gebouwde omgevingHestia is een open source geografisch simulatiemodel dat alle woningen in Nederland modelleert, met als doel de effecten van beleid of andere invloeden te evalueren. Het model berekent naast de ontwikkeling van het gas-, elektriciteits- en warmteverbruik ook de kosten en baten van investeringen voor alle relevante actoren en vele andere aspecten gerelateerd aan de verduurzaming van woningen.

Voor ieder jaar (van 2000 tot 2050) modelleert Hestia de energetische kwaliteit van de woningvoorraad, en simuleert tot op individueel woningniveau – en de aparte bouwdelen – het investeringsgedrag van woningeigenaren. Dat investeringsgedrag is gebaseerd op realistische business cases en trends in genomen maatregelen. De scenario’s worden opgebouwd vanuit feitelijke data onder andere afkomstig uit de (3D) BAG, CBS en KNMI. Deze data worden jaarlijks gekalibreerd en geüpdatet.

Hestia: de godin van de huiselijke haard

In de Griekse mythologie is Hestia de godin van de huiselijke haard. Een vredelievende godin, die nooit deelnam aan oorlogen. De godin staat bekend om haar zachtmoedigheid en oprechtheid en zou de kunst van het bouwen hebben uitgevonden.

Voor wie?

Tijdens het congres ‘Hestia: de energetische toekomst van de Nederlandse woningvoorraad in beeld’ wordt het model gepresenteerd voor modelleurs, beleidsmedewerkers, wetenschappers en andere geïnteresseerden. In één middag maakt u kennis met de werking, de toepassingen en de mogelijkheden van Hestia. Zo zal Hestia onder andere ingezet gaan worden voor de Klimaat- en Energie Verkenning (KEV).

Programma en aanmelden 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates op Energy.nl?

Nieuwsbrief(Vereist)
Meer informatie